Dlhú dobu som si myslel, že pekáreň v Komárne fungovala oproti trhovisku.Vedúci prevádzky Zoltán Trenka mi však objasnil, že som sa mýlil. V apríli sa presťahovali na nové miesto, takže že ich už nájdete na ulici Petőfiho. Otvorenie prevádzky sa bude konať v dňa 15. apríla. Starých aj nových zákazníkov s radosťou očakávame. V ponuke budú croissanty, preto dúfame, že zákazníkom bude chutiť.
Ešte v decembri bolo otázne, či pekáreň bude fungovať i naďalej, kedže počas epidémie koronavrusu im výrazne klesol obrat. Majiteľa predajne Zoltána Trenku poznám už viac, ako 10 rokov a bolo vidieť,že toto rozhodnutie prijal s ťažkým srdcom. O niekoľko týždňov sme sa už rozprávali o presťahovaní prevádzky na iné frekventovanejšie miesto.
„Vždy som chcel byť podnikateľom. Vravel som si, bolo by pekné viesť takúto pekáreň. Pred vyše 13 rokmi som chodieval nakupovať do pekárne a zo žartu som vtedajšiemu majiteľovi povedal, že by som chcel prevziať podnik, ktorý sa aj tak chystali predávať. V tom momente sa začal príbeh dnešnej pekárni v Komárne. Predajňu mali predtým v Kauflande, neskôr v priestoroch nákupného centra v tržnici, potom na mieste dnešnej Molett Fashion a nakoniec sa presťahovali do bývalej lakovne.
Pred niečo vyše desiatimi rokmi bol náším najpredávanejším výrobkom starodávny, tradičný chlieb. Denne sme ho predali cez 30-40 kusov. Počas pandémie všaknáš predaj dramaticky klesol. Kým v minulosti prevádzku navštevovalo okolo 400 až 500 ľudí, dnes je to len zlomok.
Príčin je hneď niekoľko. Na ulici Jókaiho a na Klapkovom námestí sa pozatváralo veľa obchodov, takže nebol taký ruch, ako inokedy. Chyby som urobil zhľadiska marketingu a produktov. Žiaľ aj naši zamestnanci dostávali negatívne spätné väzby a tým pádom sme na konci minulého roka stáli pred dvoma možnosťami: buď zatvoríme, alebo sa presťahujeme na nové miesto.“
Zoltán však trval na tom, že komárňanskú pekáreň chce udržať, a to aj zhľadiska, že nežije so svojou rodinou v Komárne. No i cez to sa považuje za obyvateľa Komárna. Osud prevádzky a jeho zákazníkov mu vždy „ležal” na srdci. Tak sa nakoniec rozhodol presťahovať pekáreň na ulicu Petőfiho.
„Boli v hre tri miesta. Na Považskej ulici Family center, úsek vedúci k Alžbetinskému mostu alebo Petőfiho ulica.
Do úvahy prichádzali tri lokality. Rodinné centrum na Bratislavskej ceste, úsek k Alžbetinmu mostu, či ulica Petőfiho.Tieto tri miesta zodpovedajú najlepšie z podnikateľského hľadiska, kedže sú to najfrekventovanejšie miesta.
Lokalita na ulici Petőfiho je menšia, ale snažili sme sa z nej vyťažiť maximum. Ponuka produktov nebude o nič menšia, dokonca spolupracujeme s novými dodávateľmi. Okrem pekárenských výrobkov budúv ponuke aj mliečne výrobky od Cserpesa, údeniny zo Štúrova, cestoviny, a aj potraviny z jedinej biofarmy na Slovensku Szalka, či bezlepkové výrobky.“
Je tu veľká konkurencia, ale podľa Zoltána to vo väčšine prípadov dokonca prospieva prevádzke, pretože to motivuje k neustálemu sa zlepšovaniu prevádzky.
Pekáreň má v Maďarsku veľký úspech, je to značka postavená na kvalite. Ak si prídete vychutnať chutnú kávu a raňajky, môžete si byť istí kvalitou. Značka je obľúbená aj na Slovensku a to hlavne v maďarsky hovoriacich regiónoch. Nájdete tu 6 až 8 minipredajní, ktoré sú aj v Dunajskej Strede v obchodoch COOP.
Zaujímalo ma, aké sú Zoltánove obľúbené pekárenské výrobky. „Mám veľmi rád chlieb, môže to byť ražný, či špaldový. Zo sladkých výrobkov mám najradšej fitness croissant a kakaového slimáka. Veľmi obľúbeným produktom z pekárne sú buchty pečené priamo na prevádzke.
Je nám potešením, že pri novootvorení prevádzky t.j. v dňa 15. apríla budú prítomní noví, ako aj súčasní zákazníci. Otvorenie sa uskutoční o 7:00 hodine.Všetci ste vítaní.
(ci)