Denné menu zvyčajne predstavuje výber jedál, ktoré sú ponúkané v reštaurácií, alebo v jedálni na konkrétny deň. Mojim poslaním v tejto rubrike bude každý týždeň navštíviť 3 až 4 reštaurácie a následne zhodnotiť moje obedové dobrodružstvá.
Hodnotiť budem férovo a objektívne. Vždy len to jedlo, ktoré v ten daný deň v podniku ochutnám. A ako to u mňa býva zvykom, moje najobľúbenejšie jedlá práve pokazia a naopak, moje najneobľúbenejšie v ten jeden deň pripravia na jednotku s hviezdičkou. Ale nič sa nedá robiť, aj také sú gastro menu v našom malom meste.
Meatheads pub, 2.10.2024
Moju prvú návštevu s mojim alteregom tzv. komárňanskej „menučkárky“ zahajujem na samotnom okraji mesta, a to v reštaurácií Meatheads pub. Polievka, ktorú som si objednala, stála 1,80 €. Nie je v cene hlavného jedla. Tunajšie polievky majú totižto veľkosť 400ml a mohli by byť aj samostatným hlavným chodom. Tato cesnaková krémová polievka so syrom a chrumkavými krutónmi je toho skvelým príkladom. Chuť cesnaku bola čistá, avšak nie príliš ostrá, výrazná, no vďaka sladkavému šľahačkovému základu veľmi delikátna. Bola som spokojná a najedená. Na moje (ne)štastie na mňa čakal ešte obrátený rezeň v horčici so zemiakovou kašou a čerstvým šalátikom. Krásne dochutené, dostatočne slané, čerstvé. Zemiaková kaša hladká, maslová, dochutená. Cena hlavného menu bola 6,80 €, no po takej sýtej polievke som si zvyšok z hlavného jedla brala domov na večeru . Ak ste poriadne hladní a máte chuť na čerstvé a poctivé jedlo, myslím, že Meatheads pub je správna voľba presne pre vás. Teda, pre mňa v tento deň bola určite.
Fónix restaurant, 2.10.2024
Návštevu tejto reštaurácie som absolvovala okolo 16:00 poobede. Ako jedna z mála, ak nie jediná reštaurácia v Komárne, podáva denné menu počas celého dňa. Na čo si však treba dať pozor je otváracia doba. Ako prvú prednosť chcem vyzdvihnúť veľmi priateľský personál a nádherné priestory reštaurácie. Ako predjedlo som si dala paradajkovú polievku so škoricovou šľahačkou a bazalkou. A tak, ako som spomínala vyššie, je mi to veľmi ľúto, keď sa teším na jedlo z mojej obľúbenej reštaurácie (alebo teda jednej z mnohých), no táto polievka bola jednoducho…hmm. Na to, že samotná polievka stála 3,90€, bola studená, neochutená, nevýrazná, nepomohla jej ani celkom zaujímavá škoricová šľahačka. Reputáciu si „Fónixáci“ obhájili hlavným chodom. Jelení guláš s paprikovým kolárovským pečivom bol jednoducho perfektný. Guláš bol výrazne ochutený, mäsko sa rozpadalo a kolárovské pečivko bolo zvonku opečené do chrumkava, vnútri zas mäkké. Cena hlavného jedla bola orientačne okolo 12€. Na konci nám ešte priniesli chutný malý krupicový dezert s ovocím v cene menu. Főnix, ako reštaurácia je výbornou voľbou pre každého, kto si chce užiť pomalý obed bez zhonu, prípadne obchodné stretnutie na úrovni a ja viem, že sa sem určite rada ešte vrátim.
Karma garden 4.10.2024
Znovuotvorená Karma sa v dnešných dňoch zamerala na nový koncept a to v podobe indickej gastronómie. Ak sa nemýlim, momentálne ponúka 3 varianty menu jedál. Vegetariánske, kuracie a špeciál. Ja som sa rozhodla pre kuraciu variantu a mám zmiešané pocity. Ako prvá mi prišla hrášková polievka. Nebola hustá ani krémová, ako ju u nás poznáme, bola príjemne sladká a korenistá, s takou hráškovou chuťou, ktorá mi chutila. Hlavné jedlo mi prišlo na ich typickej servírovacej tácke. Začnem teda pozitívne, plnené korenené taštičky momo s bylinkovou salsou boli úžasné, kľudne by som si ich objednala aj mimo denného menu. Šalát bola klasická doplnková zelenina, ktorá poskytovala menšie príjemné pauzy medzi korenenými sústami, ktoré sú typické pre indickú kuchyňu. Ryža bola trochu sypká, zrniečka sa k sebe nelepili, mala som bohužiaľ smolu na tvrdé kúsky fazule v ryži. Kuracie kúsky v paradajkovej omáčke mi nechutili, mala som pocit, že jem len tak uvarený kurací sval bez soli a ochutenia. Čašníčka, čo nás obsluhovala bola milá, ústretová a príjemne sa s ňou komunikovalo. Ak však neviete po anglicky, pomôžete si menu lístkom, kde sa dá úplne v poriadku dorozumieť a pochopiť. Aj keď milujem korenené jedlo, chute mi niekedy prišli výrazné (čo je správne), avšak neharmonické. Jedlo bolo bohužiaľ úplne studené. Je mi to ľúto, každopádne budem chodiť aj naďalej a skúšať. Každopádne Karma je príjemné ozvláštnenie, čo sa týka rezňov a rôznych penne variácií, ktoré si v našom meste jednoznačne nájde svojich prívržencov.
A také boli moje obedy týždeň. Neexistuje reštaurácia, ktorá je každý deň úplne dokonalá. Preto vás vyzývam, choďte niekam, kde ste ešte neboli, skúšajte niečo nové, niekde kde by ste možno nikdy nevkročili, alebo naopak, rozmaznajte sa raz za čas drahším obedom. Jednoducho podporte lokálne gastro a ozvláštnite si svoje obedové pauzy. Aj keď takou maličkosťou, akou je cesta za dobrým jedlom.
(alex)