Kancelária Tourinform v Komárne každý mesiac organizuje prehliadku mesta. Pri príležitosti dvojstého výročia narodenia Móra Jókai diskutujú dve klebetné ženy o milostnom živote kniežaťa. Priznávam sa, ja som jednou z týchto zhovorčivých dám, takže som sa opäť vžila do jej kože, keďže som sa zúčastnila na odovzdaní zrekonštruovanej turistickej kancelárie v Komárne.
Primátor Béla Keszegh zdôraznil, aké dôležité je poskytovať turistom správne a kvalitné informácie.
Tentokrát teda nejde o klebetu, ale o realitu: 5. júna sme slávnostne odovzdali v Komárne zrekonštruovanú turistickú kanceláriu.
Od Bélu Keszegha, primátora mesta, sme sa dozvedeli, že kancelária síce už predtým fungovala na Klapkovom námestí, no „zub času“ si vyžiadal svoju daň, preto bolo veľmi potrebné jej „omladenie“. Najprv zrenovovali informačnú kanceláriu v pevnosti, teraz prišla na rad tá v centre mesta – a dokonca otvorili novú informačnú kanceláriu aj v Patinciach.
Primátor zdôraznil, že do Komárna prichádza čoraz viac návštevníkov, či už na bicykli, alebo loďou, a preto je pre nich veľmi dôležité, aby mali všetky potrebné informácie dostupné na jednom mieste. Dodal, že vďaka spolupráci medzi TDM a jednou z najväčších kartografických spoločností vznikla cyklomapa regiónu s viacerými trasami. Boli zriadené cyklistické informačné body a pri príležitosti pamätného roka Jókaiho 200 rokov sa pod vedením Tímei Csekey začali tematické prechádzky. (Táto prehliadka nie je totožná s tou, ktorú organizuje Tourinform kancelária v Komárome! – pozn. red.)
V turistickom informačnom centre nájdete tie najchutnejšie produkty komárňanského regiónu.
„Návštevníkom poskytujeme turistické informácie. Výrazne sa rozšíril počet našich publikácií, ktoré taktiež poskytujú široké spektrum informácií. Nájdete tu dobroty výrobcov regiónu Komárno a Podunajska, či už ide o mak, čokoládu, chilli, vína alebo medu.
Okrem toho si u nás návštevníci môžu zakúpiť aj miestne suveníry,“ povedala Tímea Szénássy, pracovníčka Krajskej organizácie cestovného ruchu Nitrianskeho kraja.
Na slávnosti sa zúčastnila aj delegácia mesta Gyula
Účastníci slávnostného otvorenia mali možnosť ochutnať chute Podunajska: závin plnený čiernym a okrovým makom, kváskový chlieb z pekárne Bott s marcelovským tekvicovým olejom alebo karvinský cuketový zakusok.
Tí odvážnejší mohli ochutnať aj 42-stupňovú makovicu od firmy Pemak – čo by bol hriech vynechať. Pri príležitosti bicentenária Móra Jókaia požiadalo mesto vinára Frigyesa Botta, aby podľa pôvodného receptu vyrobil obľúbené červené víno Móra Jókaia. Tento mok mohli ochutnať aj hostia, rovnako ako výbery z vinárstiev Kasnyik, Mátyás a Hengerics.
(sze)