Možno vo väčších mestách nie je prevádzka domácej reštaurácie ničím výnimočným, no v Komárome, ktoré má približne 20-tisíc obyvateľov, je to naozaj jedinečný a svieži prínos. Bálint Sipos si splnil svoj niekoľkoročný sen, keď 20. decembra minulého roka otvoril svoju domácku reštauráciu „Gyertek át!” (Príďte na návštevu!). A ja som neváhal a okamžite ju vyskúšal.
Bálint nás privítal s trojchodovým menu: krémovou polievkou zo sladkých zemiakov s tymianom, rizotom s hubami a bravčovou panenkou. Na záver pomarančovou mousse tortou.
Počas obeda som Bálinta vyspovedal. Prezradil, že už od detstva trávil veľa času v kuchyni, kde rád pomáhal svojej mame ako aj starej mame. Keď prišlo na voľbu povolania, bolo jasné, že sa bude učiť za kuchára.
Počas štvorročného vzdelávania na chvíľu zapochyboval, či je to naozaj jeho cesta, no školu dokončil a následne sa začal učiť aj cukrárske remeslo. Nakoniec sa však uplatnil v gastronómii. Počas rokov pracoval na viacerých miestach, kde však často videl, že jedlá sa k hosťom nedostávali v takej podobe, akú si predstavoval.
„Pred 5-6 rokmi mi napadlo, že by bolo skvelé otvoriť domácu reštauráciu, kde by sa hostia mohli najesť v útulnom, no v rodinnom prostredí. Mohli by vidieť, ako sa ich jedlo pripravuje, a mali by oveľa osobnejší kontakt s kuchárom, ktorý je zároveň čašníkom ako majiteľom. Toto v tradičných reštauráciách nezažijú. Chcel som ľuďom priniesť niečo nové, niečo navyše,“ hovorí Bálint.
Bálint so svojou rodinou žil 25 rokov v rodinnom dome na ulici Kállay Tivadar v Komárome, no po presťahovaní do Koppánymonostoru si dom ponechali. A ako po čase hovoria, dobre urobili, pretože práve tento dom sa stal domovom reštaurácie „Gyertek át!”
Tento rodinný dom resp. po novom reštaurácia privítala svojich prvých hostí 20. decembra 2024. V súčasnosti má maximálnu kapacitu 14 osôb, no keď sa oteplí, otvorí sa aj terasa, ktorá poskytne priestor pre Bálintovu obľúbenú činnosť a to barbecue.
Tento mladý a mimoriadne talentovaný kuchár-cukrár počas úvodného obdobia varí trojchodové menu už aj pre dvojčlenné skupiny, no neskôr bude minimálny počet hostí zvýšený na štyroch.
Informácie o tom, kedy sa dá u Bálinta prísť na obed, alebo na večeru, či aké bude menu a ako si rezervovať miesto, nájdete na Facebookovej stránke reštaurácie „Gyertek át!” https://www.facebook.com/profile.php?id=61569617916994
„Otváranie tejto domáckej reštaurácie pre mňa neznamenalo len začiatok nového podnikania, ale otvoril sa mi aj celý nový svet. To, čo som doteraz v gastronómii nemohol vyskúšať, to teraz môžem realizovať. Môžem servírovať a prinášať na tanieri nové chute a nové formy gastronómie pre hostí,“ hovorí Bálint.
Zimné obdobie trochu obmedzuje výber surovín pri zostavovaní menu, no na jar nebudú chýbať ani sezónne jedlá. Bálint plánuje organizovať aj tematické večery.
Na záver vám môžem len odporučiť: ak túžite po niečom inom, výnimočnom a intímnom, určite navštívte domácku reštauráciu „Gyertek át!”. Určite nebudete sklamaní!
(sze), fotky: B.S.