V porovnaní s minulým rokom sa v Turecku na súťaži Gastro Erasmus zúčastnilo viac krajín, viac súťažiacich a pribudli aj nové kategórie. Ani to však nebolo prekážkou pre trojčlenný tím zo Strednej odbornej školy v Komárne.Trio v zložení Abigél Ponty, Szilvia Szakál a Máté Rudy sa z medzinárodnej kulinárskej súťaže, ktorá sa konala začiatkom apríla, vrátilo domov s tromi zlatými a jedným strieborným miestom.
Rovnako ako vlani, aj tento rok sa v ich menu objavili tradičné jedlá, ako z českej, slovenskej tak aj z maďarskej kuchyne. Predjedlom bol kyslá hubová polievka so zemiakovým kroketami a divinou. Ako hlavný chod pripravili kuraciu roládu varenou technikou sous vide (Sous-Vide – metóda varenia, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené dlhý čas pri nízkej, presne stanovenej teplote. Názov Sous-Vide (su vít) pochádza z francúzštiny a v preklade znamená “vo vákuu”, ďalej plnenú pečeňovú plnku s paštrnákovým pyré, mrkvovými čipsami a cesnakovou omáčkou.
Na záver zvolili francúzsky krémeš, ako dezert. V individuálnych kategóriách súťažila Abigél s hortobágyskou palacinkou, Szilvia s vareným koláčikom plneným slivkovým lekvárom a Máté s hovädzím steakom, s omáčkou z lesných húb, zemiakovým kroketami, gratinovanými zemiakmi a kaviárom z ružových šípok.„Tento rok bola konkurencia naozaj silná. Zúčastnili sa tímy z Francúzska, Talianska, Španielska, Holandska, Turecka, Slovinska, Bulharska, Rumunska, Estónska, Švajčiarska, Poľska a Fínska.
Slovensko, okrem nás, zastupovali ešte školy z Bratislavy a z Vysokých Tatier, ktoré taktiež získali zlato. Boli sme účastníkmi, ktorí boli skúsení z predošlého roka, takže sme vedeli, čo môžeme očakávať, no aj tak nás niektoré veci prekvapili. Väčšinu surovín sme si priniesli, no niektoré sme museli dokúpiť v Turecku. Naši mladí zvládli prácu načas, dobre hospodárili s časom. Porota bola prísnejšia, sledovali aj to, ako súťažiaci držia nôž, či ako krájajú. Pri hodnotení jedál jasne vyjadrili svoj názor, čo sa im páčilo a čo by odporučili zmeniť,“ uviedla majsterka Radka Murániová. Porota osobitne vyzdvihla, že trojčlenný tím z komárňanskej školy pracoval čisto, organizovane a vo výbornej súhre, dokonca si ich pamätali z predchádzajúceho ročníka. Zaznelo aj, že pracujú s veľmi vyváženou chuťovou paletou. Abigéline hortobágyske palacinky si tak obľúbil jeden turecký šéfkuchár, že ich zazdieľal na svojej sociálnej sieti.
Od mladých sme sa dozvedeli, že tento ročník bol pre nich fyzicky náročnejší, pretože museli variť počas viacerých dní a v rôznych časoch. Atmosféra však bola uvoľnenejšia. Turci sa dokonca aj pustili do tanca. Čo sa týka súperov, stretli sa aj s menej pripravenými súťažiacimi, ale aj s veľmi precíznymi študentmi.
Tím zo Strednej odbornej školy v Komárne zažiaril. Získali tri zlaté a jednu striebornú medailu. Keď sa ich majsterka dozvedela výsledky, neubránila sa slzám dojatia.
Súťaž Gastro Erasmus sa bude konať aj na budúci rok, no škola to tentoraz vynechá. Miesto kuchárov sa v Prahe predstavia kozmetičky. Zároveň je potrebné vychovať novú generáciu, keďže Abigél a Máté budúci rok maturujú, a tým sa ich školské povinnosti onedlho u nás končia.
V tom istom čase, keď prebiehala súťaž v Turecku, u nás doma na Slovensku v Nitre sa konala súťaž „Juniorská torta roka 2025“. O titul sa snažili zabojovať dve študentky z našej školy. Témou bola jarná poézia. Lilla Paulík a Cintia Munková pripravili skutočne výnimočnú tortu a prišli s odvážnym konceptom, napriek tomu sa im nepodarilo získať umiestnenie, čo bolo pochopiteľne sklamaním.
„Nechápeme, čo sa stalo, lebo počas súťaže porota pochválila harmóniu chutí aj detailné prevedenie. Ocenili aj to, ako sa dievčatá zlepšili oproti minulému roku. Podľa mňa odviedli profesionálnu prácu a počas celej súťaže boli maximálne sústredené. Z 12 súťažiacich nakoniec obsadili siedme miesto,“ uviedla majsterka Lucia Mátyásiová.
Napriek sklamaniu sa dievčatá nevzdávajú a plánujú sa zapojiť do súťaže aj budúci rok. Keď sme videli ich tortu, môžeme len potvrdiť, že sú skutočne talentované, a je pravdepodobné, že ich vytrvalosť prinesie čoskoro svoje prvé ovocie.
(sze), fotky: Radka Murániová