Stredná odborná škola obchodu a služieb v Komárne je jediným zástupcom z českého, slovenského a maďarského regiónu, ktorá sa predstaví na medzinárodnej súťaži vo varení v Turecku.
Bola som jedným zo šťastlivcov, ktorí mali možnosť ochutnať menu, s ktorým bude trojčlenný tím súťažiť. “Musím poznamenať „veľmi milo ma prekvapili“!
Minulý týždeň vo štvrtok som navštívila „komárňanskú“ strednú odbornú školu obchodu a služieb. V kuchyni sa pracovalo na „plné obrátky“, no napriek tomu tam panovala veľmi dobrá nálada. Kedže sa škola po prvý raz zúčastňuje takejto veľkej súťaže, a navyše, ako jediná reprezentuje český, slovenský a maďarský región, je normálne, že atmosféra je napätá a každý účastník dbá na každé detaily.
„Naša škola je súčasťou akreditačného programu Erasmus+. Tento program nám ponúka možnosť zúčastniť sa na zahraničných stážach, či súťažiach. Túto udalosť som našla na soc. sieťach, tak som si pomyslela, prečo sa nezapojiť? Máme predsa šikovných študentov a vyškolených majstrov.
Je to skvelá príležitosť dostať sa do povedomia širokej verejnosti, tak ako aj pre našich študentov a našu školu. Okrem nás budú svoje školy zastupovať študenti z rôznych iných krajín, ako napr.: Španielsko, Francúzsko, Srbsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, či Taliansko. O to je to zaujímavejšie, kedže každá krajina má svoju vlastnú gastronómickú kultúru, povedala učiteľka Andrea Hajabácsová.“
Menu zostavené majsterkou Radkou Murániovou sa oproti pôvodným plánom výrazne zmenil. Bolo potrebné zohľadniť skutočnosť, že tím si do Turecka nesmie vziať žiadne suroviny . Budú musieť pracovať s tým, čo majú, resp. čo dostanú na mieste. Suroviny budú základné, ako múka, mäso alebo korenie, takže improvizácia tu bude zohrávať svoju rolu. Ďalšou dôležitou vecou je časový faktor.
„Účastníci budú mať na prípravu trojchodového menu 120 minút. Po 45 minútach budú musieť servírovať predjedlo, po 65 minútach hlavné jedlo a nakoniec dezert. Na upratovanie im zostane 15 minút.
Do tímu sme vybrali našich najtalentovanejších študentov. Sú nimi: Abigél Ponty, Szilvia Szakál a Máté Rudi. Dbali sme na to, aby mali nielen zručnosti, ale aj schopnosť improvizácie, aby neboli nervózni a pracovali rýchlo.
Za každé jedlo v menu bude zodpovedný jeden člen tímu. No medzi sebou si budú navzájom pomáhať. Menu sme zostavili tak, aby prezentovalo slovenskú, českú a maďarskú kuchyňu, no zároveň aby naša gastronómia bola aj moderná,“ povedala Radka Murániová.
Menu bude nasledovné:
- predjedlo: kuracia paštéta v lístkovom cestíčku s brusnicami a džemom z červenej cibule
- hlavné jedlo: filé zo sumca plnené kapustou s paprikovou omáčkou a zemiakovým tvarohom
- dezert: zemiakové knedle plnené malinami v panko strúhanke, vanilkový tvaroh, malinové a citrónové želé
individuálne hlavné jedlo: hovädzí steak s omáčkou z diviny, žemľovými knedľami, brusnicovou omáčkou a karamelizovanou mrkvou.
Obrázky hovoria samy za seba, v takýchto chvíľach mi je ľúto, že sa s našimi čitateľmi nemôžeme podeliť o chute a vône…
Kedže sestry študentky Abigél tiež študovali na Strednej odbornej škole obchodu a služieb, takisto aj pre ňu to bola jednoduchá voľba.
„Tento odbor sa tu vyučuje najlepšie,“ zdôraznila a dodala, že najviac, čoho sa bojí je lietanie, z konkurencie až takú nervozitu nepociťuje.
„Myslím si, že predjedlo nie je také ťažké pripraviť. V zásade nie som nervózny typ, dúfam, že sa to tak aj bude odvíjať aj na súťaži. Verím, že ostatní mi pomôžu, ale servírovanie bude už mojou úlohou,“ povedala Abigél.
Szilvia, zodpovedná za dezert, sa tiež obzvlášť nejakým spôsobom neobáva, pretože, ako sama povedala, príprava zemiakových knedlí plnenými malinami jej nerobí žiadne ťažkosti. Dezert vymyslela Lucia Mátyásiová.
„Len si treba prejsť receptúru, potom je už ide všetko ľahko. Príprava zemiakových knedlí nie je zložitá. Teším sa na súťaž, v tíme je túžba presadiť sa. Ideme vyhrať, no už samotné zúčastnenie sa na takejto veľkej súťaži je obrovský zážitok a úspech,“ vyhlásila Szilvia.
Z dvoch hlavných jedál je dusený sumec rizikovejší, musíte si dávať veľký pozor, aby ste ho neprevarili, inak sa rozpadne. S dievčatami sa pracuje výborne, sú veľmi šikovné a rýchle na nohách,“ povedal Máté, ktorý už má skúsenosti so súťažou. Mladý muž je veľmi talentovaný. Minulý rok totiž dostal pozvanie na odbornú prax (stáž) v Saint Tropez.
„Myslím si, že čas bude naším najväčším nepriateľom. Z dobrých surovín nie je ťažké uvariť dobré jedlo, ale je stresujúce, keď ho už musíte pripraviť načas.
Päťčlenný tím (3 študenti, majsterka a učiteľka anglického jazyka Melinda Mikolaiová) odcestujú 20. apríla do Turecka, kde sa uskutoční súťaž vo varení. Samotná súťaž bude prebiehať v päťhviezdičkovom hoteli. V redakcii Komárnoviny dúfame, že tomuto mladému, ambicióznemu a talentovanému tímu sa bude dariť a domov prídu skúsenejší, a aj s nejakou trofejou.
(ci)