U našich susedov za našimi hranicami v maďarskom meste Komárom je miesto, kde čokoláda nie je len sladkosťou, ale skutočným chuťovým orgazmom. V cukrárni T&G vás nečakajú tradičné zákusky a zmrzlina. Je to miesto, kde sa stretáva remeselná kvalita s odvážnou kreativitou.

Sicílska torta prihlásená na súťaž v Lajosmizse
Kto ma pozná, ten vie a ten kto ešte nie, tak ma práve spozná. Som skutočný čokoholik, v preklade, dobrú čokoládu mi stačí ponúknuť a hneď si ma získate. A tú moju najobľúbenejšiu som našla práve v cukrárni T&G v južnom Komárome. Momentálne nič neprekoná ich rubínovú čokoládu s „anjelskými vlasmi“! Základom tejto čokolády je špeciálna turecká cukrová vata, ktorá je vylepšená pistáciovým krémom. V novembri minulého roka, počas čokoládového ošiaľu v Dubaji, u nich ľudia stáli v rade za touto dnes už ikonickou sladkosťou, a spomínanú čokoládu s anjelskými vlasmi začali v Maďarsku vyrábať ako druhí v poradí.

Ich remeselné čokolády sú výnimočné a neuveriteľne chutné
V čokoláde „alien“, teda v Čiernom jednorožcovi, sa nachádza glukózový sirup a lentilky Smarties. Týmto výnimočným kúskom odštartovali nový trend v domácom prostredí. Čokoláda presne kvôli svojmu vzhľadu rozdeľuje, no nemožno prehliadnuť, že ich video o nej si na TikToku pozrelo cez 1,2 milióna ľudí. A ak by to ešte nestačilo, nájdete u nich aj čokoládu so sušenou slivkou pokrytú 24-karátovým zlatom, pričom „Bozk pekla“ je momentálne vo vývoji. Táto mexická čokoláda s údenou a zemistou chuťou bude obohatená o chilli Carolina Reaper – teda rozhodne len pre odvážnych. Ak vám ponuka v ich eshope nestačí, mám dobrú správu: môžete si vyskladať vlastnú čokoládu podľa predstáv.

Pobozkal by si ju?
Ani v oblasti zmrzliny nezaostávajú: do vanilkovej zmrzlinovej bázy pridávajú guľôčky Bubble tea s príchuťou modrého hrozna, jahody, medového melónu či marakuje a manga. Majú aj mini freeze, a opäť letí hit 90. rokov – zmrzlina s názvom „négerfagyi“. Aj ich zákusky sú výnimočné. Neobsahujú pridaný cukor ani žiadne umelé dochucovadlá, preto nie sú presladené. Zato využívajú svoju kreativitu a fantáziu, vďaka čomu vznikajú naozajstné gurmánske skvosty. Veľkou výhodou cukrárne je, že všetko vyrábajú na mieste z kvalitných surovín.

Príbeh vzniku cukrárne T&G je skutočne inšpiratívny. Gabriella Vargáné Nagy chcela ako trojnásobná (dnes už štvorčlenná) mamička pripraviť narodeninovú tortu pre svoje deti. „Na internete vidíš nádherné výtvory, doslova umelecké diela. A potom je tu tvoja torta, ktorá sa viac podobá na príšeru. Takto začínalo aj moje pečenie. Medzitým som prišla o prácu, a tak som sa rozhodla zapísať do kurzu cukrárstva pre dospelých. Počas desaťmesačného kurzu som sa do tejto profesie beznádejne zamilovala, no dlho som svoje torty zverejňovala len na sociálnej sieti,“ prezradila mi Gabriella. Zlom nastal, keď ju na základe jej prác pozval kurátor múzea v Békéscsabe na súťaž, odkiaľ sa Gabriella vrátila s mimoriadnou cenou. Súčasťou tejto ceny bol aj majstrovský kurz u Bartusa Dóry, olympijskej víťazky a striebornej medailistky z majstrovstiev sveta. Práve jej sa Gabriella zverila so svojím veľkým snom – otvoriť si cukráreň.

Rada by som experimentovala – tak vznikla aj sladkosť v tvare papriky
Tento sen sa stal skutočnosťou 7. augusta 2024. Rodina si vedome vybrala malý priestor, pretože nechcú staviť na kvantitu, ale na kvalitu. Som si istá, že časom tento priestor prerastú. A čo sa týka budúcnosti, aj tu majú veľké plány. Sledujú najnovšie trendy zo sveta a chcú napredovať. Opäť sa chystajú na súťaž do Békéscsaby a pozvánku dostali aj na medzinárodnú súťaž salónnych cukríkov, kde podmienkou je vytvoriť originálnu chuť. Gabriellini ešte pracujú na dokonalej kombinácii, čo presne vytvoria, sa ukáže koncom novembra, alebo začiatkom decembra. V súčasnosti sa mousse zákusky, ktoré verne napodobňujú ovocie, dajú v Maďarsku ochutnať len v cukrárni Sulyán. Dobrou správou však je, že čoskoro si ich budete môcť vychutnať aj v cukrárni T&G!

Sen Vargáné Nagy Gabrielly sa naplnil minulý august, keď si otvorila vlastnú cukráreň
(sze)






